ČIZKEJ SA ORASIMA I NARANDŽOM
Ukusni, jedinstveni čizkejk sa orasima i narandžom - priprema bez pečenja. Sa lešnicima, orasima i sveže ceđenim sokom od narandže. Hrskavi karamelizovani orasi dobro se slažu sa namazom od sira i ukusom citrusnog voća. Vrlo lagan i ukusan kolač.
Sastojci:
Osnova
- 100 g oraha
- 100 g integralnog keksa
- 90 g mekog maslaca
- 100g oraha (mogu biti bilo koji orašasti plodovi)
- 1 kašika maslaca
- 50 g šećera
- 100 ml + 6 kašika sveže ceđenog soka od narandže
- 2 narandže
- 5 kašičica želatina
- 250 g maskarpone sira
- 400 g sirnog namaza
- 4-5 kašika šećera u prahu (dodajte po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- 6 piškota
- 2 želea od narandže (svaki za 500ml vode)
- 4-5 keksa ili kolačića od đumbira
Priprema:
Donji fil
U blenderu usitniti orahe i kekseve. Dodati omekšali maslac i dobro promešati (možete i rukama). Staviti smesu u pleh za pečenje prečnika 22 cm u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Poravnati smesu uz blago pritiskanje.
Sirni namaz
Mleveni ili seckani orasi.
U tiganj staviti maslac i šećer. Zagrevati dok se šećer ne rastvori i smesa poprimi smeđu boju, uz povremeno mešanje. Dodati orahe pa promešati a zatim naneti namaz na pleh u koji je stavljen papir za pečenje. Odložiti da se potpuno ohladi. Ako mešavina orašastih plodova poprimi grubu teksturu, smrvite je (rukama).
Oguliti narandže i ostaviti samo voćne komadiće bez belog dela.
Dodati 6 kašika soka od narandže u želatin i ostaviti 10 minuta da se stegne. Zagrevati smesu, mešajući je dok se ne rastvori (možete dodati još malo soka od pomorandže od onih 100 ml) pa je skloniti sa vatre. Ostaviti da se hladi 10 minuta - trebalo bi da bude mlaka.
Staviti obe vrste sira u posudu, dodati šećer u prahu, vanilin šećer i sok od narandže pa izmešati u blenderu srednjom brzinom. Dodati želatin i sjediniti sastojke.
Podeliti sir na dva dela. U jedan dodati komadiće narandže, a u drugi karamelizovane orahe. Naneti sirni namaz sa orasima na već pripremljenu bazu u plehu i poravnati. Naneti namaz od sira sa komadićima narandže i opet ga poravnati. Staviti kekseve preko toga (možete ih iseći i poređati) i pažljivo utisnuti u smesu.
Čizkejk staviti u frižider.
Rastvoriti oba želea u 800 ml vode i ostaviti ih da se ohlade.
Ohlađeni žele preliti preko čizkejka i vratiti desert na hladno dok se žele ne stegne (najbolje je da ostane preko noći).
Pažljivo izvaditi čizkejk iz posude. Pažljivo ukloniti papir za pečenje. Samleti keks pa mrvicama posuti bočne ivice čizkejka.
Prijatno!
Ostali recepti
RECEPT ZA ZELENI DETOKSIKACIONI SMUTI
Smuti je odličan za pružanje neophodnih hranljivih sastojaka iz povrća i voća...
STIMULIŠUĆI SMUTI OD CIMETA I POMORANDŽE
Kada večeri postanu duže, dobro je ispuniti ih sjajnim aromama koje stimulišu...
SENDVIČI SA ŠVARCVALDSKOM ŠUNKOM, BRI SIROM I PESTOM OD RUKOLE
Probajte ovu mešavinu ukusa. Svež integralni hleb, tanki listovi švarcvaldske...
SENDVIČI U ITALIJANSKOM STILU SA PESTOM OD BOSILJKA
Pripremite tost i namažite ga maslacem. Stavite rukolu, šunku, mocarelu...
SENDVIČI SA AVOKADOM, PILETINOM I FETOM
Kombinacija odličnih ukusa i bogatih hranljivih materija u jednom sendviču.
ROLNICE SA CIMETOM
Kolači od kvasca su nam omiljene poslastice tokom cele godine. U...