BRZI I ORAŠASTI MEDENJACI
Medenjaci sa marmeladom i neizostavnim prelivom od čokolade. Za razliku od ostalih - medenjaci ne moraju da odstoje jer su idealni za jelo odmah nakon pečenja. Sočni, aromatični kolačići koje prati lep miris začina i meda.
Sastojci:
- 250 g meda
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 450 g običnog brašna
- 1,5 kašičica sode bikarbone čaša mleka
- 3 jajeta kašičica kakaa
- 3 kašičice đumbira
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašičica cimeta
- 50 g belog grožđa
- 50 g seckanih badema
- 100 g seckanih oraha
- 150 g marmelade ili želea od šljiva
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 3 kašike mleka
- 4 kašike kakaa
Priprema:
Rastopiti med, šećer i maslac na laganoj vatri, a zatim dodati 150 g brašna. Kuvati 1-2 minuta i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati sodu bikarbonu, brašno, mleko, jaja, kakao, začine i mešati dok smesa ne postane glatka. Dodati suvo tropsko voće i sjediniti ga sa smesom. Podeliti smesu za dva pleha (najbolje je kada se ravnomerno podeli - onda se dobijaju dva slična kolača). Peći na 175 stepeni 40 minuta (štapić posle zabadanja u testo mora da ostane suv). Nakon toga odložiti oba pleha dok se ne ohlade.
U međuvremenu, rastopiti maslac na veoma tihoj vatri pa dodati šećer i mleko. Mešati dok se ne rastope i sjedine, pazeći da smesa ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati kakao. Snažno mešati dok se kakao potpuno ne otopi bez grudvica. Čokolada je idealna za preliv jer se blago topi sa torte, ali se može koristiti i kao namaz, posebno kada se torta ohladi.
Kada se medenjak ohladi, iseći ga na pola, premazati marmeladom ili džemom, poklopiti ga drugom polovinom, lagano pritisnuti da se spoje pa ukrasiti premazom.
Prijatno!
Ostali recepti
RECEPT ZA ZELENI DETOKSIKACIONI SMUTI
Smuti je odličan za pružanje neophodnih hranljivih sastojaka iz povrća i voća...
SENDVIČI SA ŠVARCVALDSKOM ŠUNKOM, BRI SIROM I PESTOM OD RUKOLE
Probajte ovu mešavinu ukusa. Svež integralni hleb, tanki listovi švarcvaldske...
SENDVIČI U ITALIJANSKOM STILU SA PESTOM OD BOSILJKA
Pripremite tost i namažite ga maslacem. Stavite rukolu, šunku, mocarelu...
SENDVIČI SA AVOKADOM, PILETINOM I FETOM
Kombinacija odličnih ukusa i bogatih hranljivih materija u jednom sendviču.
ROLNICE SA CIMETOM
Kolači od kvasca su nam omiljene poslastice tokom cele godine. U...
PUSLICE-GNEZDA SA ŠLAGOM I VOĆEM
Lagane kao pero, hrskave, topi se u ustima, punjene šlagom i sezonskim voćem....