KROKETI OD PIRINČA U RIMSKOM STILU – SUPPLI AL TELEFONO
Rižoto kuglice punjene mocarelom, pržene u fritezi, servirane sa paradajz sosom. Ovo su tradicionalni kroketi od pirinča koji dolaze iz Rima, iz regije Lacio u Italiji. To je hrana koja se jede prstima – kada se jedan kroket iseče na dva dela, rastopljena mocarela izgleda kao telefonski vod između dve bandere. Otuda i naziv suppli al telefono. Možete ih poslužiti sa paradajz sosom. Ako ne možete da kupite dobar paradajz, možete da koristite paradajz iz konzerve.
Sastojci:
Sos od paradajza:
- Sos od paradajza:
- 2 kašike prečišćenog maslaca
- 500 g svežih, oljuštenih i iseckanih paradajza (ili paradajza iz konzerve)
- 2 češnja belog luka, iseckana
- 2 kašičice sušenog origana
- morska so
- 500 ml bujona od povrća (mi smo koristili zamrznuti, ali možete koristiti kocku za supu)
- 40 g maslaca
- 1 crni luk, iseckan
- 160 g pirinča za rižoto
- 2 kašike sveže izrendanog parmezana
- 50 ml suvog belog vina
- morska so i sveže samleveni crni biber
- 1 veliko jaje, blago umućeno
- 100 g meke mocarele sitno iseckane (ovaj put smo koristili mocarelu sa tartufima koju smo nedavno otkrili u prodavnici – preukusno!)
- 2 lista dobre šunke isečena na trake
- prezle
- ulje za prženje
- so
Priprema:
Pripremite rižoto. Zagrejte bujon i ostavite na laganoj vatri. U tiganju rastopite polovinu maslaca i dodajte luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte pirinač, promešajte i pržite dok ne počne da cvrči. Dodajte vino i pržite dok se ne smanji količina tečnosti. Dodajte kutlaču bujona, dinstajte dok ga pirinač ne upije. Nastavite dok ne potrošite celo bujon i dok pirinač ne postane mekan i kremast. Dodajte so i biber po želji. Dodajte preostali maslac i parmezan. Dinstajte. Pokrijte tiganj i ostavite sa strane nekoliko minuta. Ostavite tiganj sa strane dok se ne ohladi.
Pripremite paradajz sos. U velikom tiganju podgrejte maslac, dodajte beli luk, origano i paradajz. Mešajte oko 8 minuta dok sos ne postane gust i sjajan. Dodajte so. Stavite ga u posudu blendera i mutite dok ne postane pire. Ostavite ga sa strane. Dodajte jaje u rižoto. Dobro promešajte i ostavite da se potpuno ohladi.
Vadite rižoto velikom kašikom i koristeći vlažne prste oblikujte ga u jajast oblik. Kao što vidite na slikama – mi više volimo da pripremamo loptice. Oblikujte rupu i u nju stavite parče mocarele, umotano u traku od šunke. Spojite krajeve kroketa i uvaljajte ga u prezle. Pripremite ostale krokete na ovaj način.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Ako imate fritezu – najbolje je da nju koristite za prženje kroketa od pirinča. Pržite krokete dok ne dobijeu tamno braon boju. Osušite ih na papirnom ubrusu. Dodajte malo soli i poslužite sa toplim paradajz sosom.
Prijatno!
Ostali recepti
RECEPT ZA ZELENI DETOKSIKACIONI SMUTI
Smuti je odličan za pružanje neophodnih hranljivih sastojaka iz povrća i voća...
STIMULIŠUĆI SMUTI OD CIMETA I POMORANDŽE
Kada večeri postanu duže, dobro je ispuniti ih sjajnim aromama koje stimulišu...
SENDVIČI SA ŠVARCVALDSKOM ŠUNKOM, BRI SIROM I PESTOM OD RUKOLE
Probajte ovu mešavinu ukusa. Svež integralni hleb, tanki listovi švarcvaldske...
SENDVIČI U ITALIJANSKOM STILU SA PESTOM OD BOSILJKA
Pripremite tost i namažite ga maslacem. Stavite rukolu, šunku, mocarelu...
SENDVIČI SA AVOKADOM, PILETINOM I FETOM
Kombinacija odličnih ukusa i bogatih hranljivih materija u jednom sendviču.
ROLNICE SA CIMETOM
Kolači od kvasca su nam omiljene poslastice tokom cele godine. U...