KROKETI OD PIRINČA U RIMSKOM STILU – SUPPLI AL TELEFONO

Rižoto kuglice punjene mocarelom, pržene u fritezi, servirane sa paradajz sosom. Ovo su tradicionalni kroketi od pirinča koji dolaze iz Rima, iz regije Lacio u Italiji. To je hrana koja se jede prstima – kada se jedan kroket iseče na dva dela, rastopljena mocarela izgleda kao telefonski vod između dve bandere. Otuda i naziv suppli al telefono. Možete ih poslužiti sa paradajz sosom. Ako ne možete da kupite dobar paradajz, možete da koristite paradajz iz konzerve.

Sastojci:


Sos od paradajza:
  • Sos od paradajza:
  • 2 kašike prečišćenog maslaca
  • 500 g svežih, oljuštenih i iseckanih paradajza (ili paradajza iz konzerve)
  • 2 češnja belog luka, iseckana
  • 2 kašičice sušenog origana
  • morska so
Rižoto:
  • 500 ml bujona od povrća (mi smo koristili zamrznuti, ali možete koristiti kocku za supu)
  • 40 g maslaca
  • 1 crni luk, iseckan
  • 160 g pirinča za rižoto
  • 2 kašike sveže izrendanog parmezana
  • 50 ml suvog belog vina
  • morska so i sveže samleveni crni biber 
Kroketi:
  • 1 veliko jaje, blago umućeno
  • 100 g meke mocarele sitno iseckane (ovaj put smo koristili mocarelu sa tartufima koju smo nedavno otkrili u prodavnici – preukusno!)
  • 2 lista dobre šunke isečena na trake
  • prezle
  • ulje za prženje
  • so
KROKETI OD PIRINČA U RIMSKOM STILU – SUPPLI AL TELEFONO

Priprema:


Pripremite rižoto. Zagrejte bujon i ostavite na laganoj vatri. U tiganju rastopite polovinu maslaca i dodajte luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte pirinač, promešajte i pržite dok ne počne da cvrči. Dodajte vino i pržite dok se ne smanji količina tečnosti. Dodajte kutlaču bujona, dinstajte dok ga pirinač ne upije. Nastavite dok ne potrošite celo bujon i dok pirinač ne postane mekan i kremast. Dodajte so i biber po želji. Dodajte preostali maslac i parmezan. Dinstajte. Pokrijte tiganj i ostavite sa strane nekoliko minuta. Ostavite tiganj sa strane dok se ne ohladi.

Pripremite paradajz sos. U velikom tiganju podgrejte maslac, dodajte beli luk, origano i paradajz. Mešajte oko 8 minuta dok sos ne postane gust i sjajan. Dodajte so. Stavite ga u posudu blendera i mutite dok ne postane pire. Ostavite ga sa strane. Dodajte jaje u rižoto. Dobro promešajte i ostavite da se potpuno ohladi.

Vadite rižoto velikom kašikom i koristeći vlažne prste oblikujte ga u jajast oblik. Kao što vidite na slikama – mi više volimo da pripremamo loptice. Oblikujte rupu i u nju stavite parče mocarele, umotano u traku od šunke. Spojite krajeve kroketa i uvaljajte ga u prezle. Pripremite ostale krokete na ovaj način.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Ako imate fritezu – najbolje je da nju koristite za prženje kroketa od pirinča. Pržite krokete dok ne dobijeu tamno braon boju. Osušite ih na papirnom ubrusu. Dodajte malo soli i poslužite sa toplim paradajz sosom.

Prijatno!
Otkazati
imate za upoređenje
Uporedi