ZAKUSKA ZA BADNJE VEČE ILITI DRUGAČIJI BORŠČ
Ko je rekao da boršč za Badnje veče mora da bude tečan? Šta ako upotrebimo guar gumu i pripremimo žele? Vaš gost će biti potpuno iznenađen!
Sastojci:
- 1 kg kuvane cvekle
- 1 1/2 l bujona od povrća
- 1 mali crni luk
- 1 lovorov list
- 5 komada zrna pimenta
- 1 prstohvat crnog bibera
- 15 g guar gume
- 2 čaše kiselog kupusa
- 1 čaša sušenih divljih pečurki
- 1 struk peršuna
- 1/2 čaše maslinovog ulja
- 1 prstohvat crnog bibera
- 1 prstohvat morske soli
- 2 jabuke
- 2 paškanata
- 20+ listova rukole
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
Boršč
Dodajte kuvanu cveklu isečenu na kriške (kuvala se 40-60 minuta) u vrući bujon od povrća (nakon što ste uklonili penu). Kada proključa, ostavite na laganoj vatri oko 10 - 20 minuta (ne dozvolite da kuva duže!). Dodajte lovorov list, piment, crni luk i crni biber. Procedite kako biste dobili bistru tečnost. Vratite u lonac da proključa i dodajte guar gumu – koristite žicu za mućenje i kuvajte još 2 minuta. Sipajte u nekoliko posuda otpornih na toplotu – tako da žele bude debljine 1 cm.
Pesto
Umutite u blenderu maslinovo ulje i peršun (oko 5 minuta), dodajte so i biber. Pesto možete da zagrejete pre serviranja – dodaće više ukusa.
Kupus sa pečurkama
Potopite pečurke dan pre pripreme kako bi omekšale.
Dodajte vodu u kupus sa iseckanim pečurkama, poklopite i kuvajte dok kupus ne postane mekan. Pažljivo iscedite nakon kuvanja. Pomešajte u blederu dok ne postane kremasto i dodajte biber. Možete ga pržiti sa maslacom i poslužiti u obliku suze koristeći dve kašike ili samo kao kuglu.
Garnirung od jabuke i paškanata
Operite jabuke i isecite ih na kriške od 2-3 mm. Isecite i paškanat na kriške. Zagrejte rernu i stavite jabuke na jedan sloj aluminijumske folije za pečenje i poprskajte limunovim sokom, a zatim na drugi sloj aluminijumske folije za pečenje stavite paškanat poprskan uljem i morskom soli. Pecite dok ne budu mekani i glazirani (oko 15 minuta na 180°C). Paškanat možete i da kuvate.
Garniranje
Oblikovanje želea i serviranje tanjira za posluživanje je poslednja faza.
Prijatno!
Ostali recepti
RECEPT ZA ZELENI DETOKSIKACIONI SMUTI
Smuti je odličan za pružanje neophodnih hranljivih sastojaka iz povrća i voća...
STIMULIŠUĆI SMUTI OD CIMETA I POMORANDŽE
Kada večeri postanu duže, dobro je ispuniti ih sjajnim aromama koje stimulišu...
SENDVIČI SA ŠVARCVALDSKOM ŠUNKOM, BRI SIROM I PESTOM OD RUKOLE
Probajte ovu mešavinu ukusa. Svež integralni hleb, tanki listovi švarcvaldske...
SENDVIČI U ITALIJANSKOM STILU SA PESTOM OD BOSILJKA
Pripremite tost i namažite ga maslacem. Stavite rukolu, šunku, mocarelu...
SENDVIČI SA AVOKADOM, PILETINOM I FETOM
Kombinacija odličnih ukusa i bogatih hranljivih materija u jednom sendviču.
ROLNICE SA CIMETOM
Kolači od kvasca su nam omiljene poslastice tokom cele godine. U...