ZAKUSKA ZA BADNJE VEČE ILITI DRUGAČIJI BORŠČ

Ko je rekao da boršč za Badnje veče mora da bude tečan? Šta ako upotrebimo guar gumu i pripremimo žele? Vaš gost će biti potpuno iznenađen!

Sastojci:

  • 1 kg kuvane cvekle
  • 1 1/2 l bujona od povrća
  • 1 mali crni luk
  • 1 lovorov list
  • 5 komada zrna pimenta
  • 1 prstohvat crnog bibera
  • 15 g guar gume
  • 2 čaše kiselog kupusa
  • 1 čaša sušenih divljih pečurki
  • 1 struk peršuna
  • 1/2 čaše maslinovog ulja
  • 1 prstohvat crnog bibera
  • 1 prstohvat morske soli
  • 2 jabuke
  • 2 paškanata 
  • 20+ listova rukole
  • 2 kašike limunovog soka
ZAKUSKA ZA BADNJE VEČE ILITI DRUGAČIJI BORŠČ

Priprema:


Boršč
Dodajte kuvanu cveklu isečenu na kriške (kuvala se 40-60 minuta) u vrući bujon od povrća (nakon što ste uklonili penu). Kada proključa, ostavite na laganoj vatri oko 10 - 20 minuta (ne dozvolite da kuva duže!). Dodajte lovorov list, piment, crni luk i crni biber. Procedite kako biste dobili bistru tečnost. Vratite u lonac da proključa i dodajte guar gumu – koristite žicu za mućenje i kuvajte još 2 minuta. Sipajte u nekoliko posuda otpornih na toplotu – tako da žele bude debljine 1 cm.

Pesto
Umutite u blenderu maslinovo ulje i peršun (oko 5 minuta), dodajte so i biber. Pesto možete da zagrejete pre serviranja – dodaće više ukusa.

Kupus sa pečurkama
Potopite pečurke dan pre pripreme kako bi omekšale.
Dodajte vodu u kupus sa iseckanim pečurkama, poklopite i kuvajte dok kupus ne postane mekan. Pažljivo iscedite nakon kuvanja. Pomešajte u blederu dok ne postane kremasto i dodajte biber. Možete ga pržiti sa maslacom i poslužiti u obliku suze koristeći dve kašike ili samo kao kuglu.

Garnirung od jabuke i paškanata
Operite jabuke i isecite ih na kriške od 2-3 mm. Isecite i paškanat na kriške. Zagrejte rernu i stavite jabuke na jedan sloj aluminijumske folije za pečenje i poprskajte limunovim sokom, a zatim na drugi sloj aluminijumske folije za pečenje stavite paškanat poprskan uljem i morskom soli. Pecite dok ne budu mekani i glazirani (oko 15 minuta na 180°C). Paškanat možete i da kuvate.

Garniranje
Oblikovanje želea i serviranje tanjira za posluživanje je poslednja faza.

Prijatno!
Otkazati
imate za upoređenje
Uporedi